Lisans Programı - Genel Bilgiler

1. Bölümün amacı

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler çağdaş bilgiye ve uluslararası becerilere sahip insan kaynağına talebi artırmaktadır. Bu boşluğu hedef alan Uluslararası Ticaret Bölümü (UTB), 1996 yılında, çalıştıkları kurumların ve Türkiye'nin küresel rekabet gücüne katkıda bulunacak mezunlar vermek amacıyla kurulmuştur.

2. Bölümün özellikleri

Bölüm öğrencileri, genel işletme programlarından farklı olarak, temel işletme ve ekonomi derslerinine ek olarak girişimcilik, bankacılık, sigortacılık, uluslararası ticaret hukuku, uluslararası lojistik ve taşımacılık, uluslararası perakendecilik ve franchising gibi ihtisas dersleri alırlar. İhtisas derslerinin bir kısmının sektörün tecrübeli yöneticileri tarafından verilmesine veya bu kişilerin derslere konuşmacı olarak katılarak sektör sorun ve beklentilerini öğrencilerle paylaşmalarına önem verilir.

3. İkinci yabancı dil öğrenme zorunluluğu

Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim-öğretim dili İngilizce'dir. Bölüm öğrencileri, İngilizce dışında bir yabancı dili (Almanca, Fransızca, İspanyolca, Japonca, Rusça gibi) üç yıl süre ile haftada beş saat alırlar.

4. Staj yükümlülüğü

Bölüm öğrencileri ikinci ve üçüncü sınıfları izleyen yaz aylarında toplam 60 iş günü, bölüm tarafından onaylanan kurumlarda staj yaparlar. Staj yurt içinde veya yurtdışında yapılabilir. Yurtdışı staj teşvik edilir.

5. Çift Anadal Programı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri lisans öğrenimleri sırasında, başka bir bölümün öğrenimini aynı zamanda takip edebilirler. Bu eğitim-öğretim programına Çift Anadal Programı (ÇAP) denir. Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencileri, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Turizm İşletmeciliği bölümleri ile ÇAP yapabilirler. ÇAP koşulları ilgili bölümlerce belirlenir.

6. Değişim programları

Değişim Programı başarılı öğrencilere sunulan bir diğer fırsattır. Bu programa katılan öğrenciler eğitimlerinin bir veya iki akademik dönemini Boğaziçi Üniversitesi'nin protokol imzaladığı Japonya, Kanada, Avustralya, Avrupa ve Amerika Bileşik Devletleri'ndeki bir üniversitede sürdürürler.

7. Sosyal aktiviteler

Sosyal etkinlikler Boğaziçi Üniversitesi eğitim felsefesi içinde farklı bir yer tutar. UTB öğrencileri kendi ilgi alanlarına giren öğrenci kulüplerinde etkin olarak görev alırlar. Öğrencilerin seminer, konferans gibi bölüm faaliyetlerinde görev almaları teşvik edilir. Öğrenci Temsilciliği, öğrenci katılımının gerçekleştiği bir başka önemli kanaldır.

8. Mezunların çalışmakta olduğu kurumlar

Accenture-Bonn, Adidas Kozmetik, Ak Hayat, Akbank, Alman Kalkınma Bankası, Alstom Elektrik Endüstri A.Ş., Amsterdam-Garantibank Inter., Asea Brown Boveri Elektrik San. A. Ş., Atılım Kağıt, Bayer Health Care, Bimeks Çelik Ticaret A.Ş., Boğaziçi Üniversitesi, Borusan Otomotiv, Bunge Gıda Ticaret A.Ş., C5 Mobil, Çalık Holding, Coca Cola, Colgate, Danone, Demirdöküm Fabrikaları A.Ş., Denizbank, DHL, DHL Almanya-Bonn, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Eczacıbaşı Holding, ErnstYoung, Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş., Evyap, Experian-Scorex-Danimarka, Farplas A.Ş., Galata Taşımacılık ve Tic.A.Ş., Garanti Bankası, Garanti International Nv-Hollanda, Geopost Yurtiçi Firması, Gisad Dış Ticaret, Grant Thornton, HSBC, HTP Market Araştırmaları, Hyundai Assan, İlçe Taşımacılık A.Ş., İlyasoğlu Şirketler, İnteltek A.Ş., İş Bankasi, JP Morgan Chase Co., Koç Allianz A.Ş., Legrand Türkiye, Mercedes-Benz Türk A.Ş., Metro Cash Carry, Naml-Nurdin and Munar Ltd., Net Mühendislik, Nokia, PG, Petrol Ofisi, Philip Morris, Polinas Plastics of America, Sembol İnşaat Turizm Yatırım İşlt., Shell Almanya, TEI, Torun Bakır Alaşımları San.veTic.A.Ş., Toyota, Trisad Diş Ticaret ve Paz.A.Ş., Turkcell, Ülker, Unilever, Ziraat Bankası...

9. Mezunların lisansüstü eğitimlerine devam ettikleri üniversiteler

Virginia Tech (ABD), University of Michigan Ann Arbor (ABD), Columbia University (ABD), University of Massachusetts Amherst (ABD, New York University (ABD), University of West Georgia-Atlanta (ABD), London School of Economics (İngiltere), College of Europe (Belçika), Friedrich-Wilheim University (Almanya), University of St.Gallen (İsviçre), Copenhagen Business School (Danimarka), Inter. University Of Japan (Japonya), Erasmus University (Hollanda), Fachhochschule Pforzheim (Germany), Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Marmara Üniversitesi...